Auton oikea rengaskoko ja nopeusluokka löytyvät helpoiten auton rekisteriotteesta. Usein rekisteriotteessa on myös valmistajan hyväksymät vaihtoehtoiset rengaskoot.
Rengaskokoa voi muuttaa suuremmaksi tiettyjen asetusten mukaisesti. Lisätietoja saat helpoiten ammattitaitoisesta rengasliikkeestä tai autosi merkkiliikkeestä. Mikäli valittu rengaskoko poikkeaa asetuksista, ajoneuvo on aina muutoskatsastettava.
Auton rekisteriote kertoo, minkä nopeusluokan renkaat autoosi sopivat. Kun käytät autonvalmistajan suunnittelemaa ja testaamaa nopeusluokkaa, varmistat autosi ajokäyttäytyminen kaikissa ajotilanteissa.
Suomessa autoon saa asentaa määriteltyjä nopeusluokkia alhaisemman suorituskykyluokan renkaat, jos vaihdettavat renkaat ovat vähintään nopeusluokkaa Q eli 160 km/h. Asetuksen mukaan auton ohjaamoon on tällöin asetettava helposti näkyvään paikkaan kilpi tai tarra, josta ilmenee suurin sallittu renkaiden rajoittama ajonopeus. Asetus ei koske talvirenkaita, koska pohjoismaisen konseptin mukaan valmistetut nykyaikaiset, pehmeäseoksiset talvirenkaat ovat aina nopeusluokkaa Q (160 km/h) tai T (190 km/h).
Kun renkaassa on kokona esimerkiksi 205/55 R 16 91 W, se tarkoittaa tätä:
- 205 = renkaan leveys millimetreinä
- 55 = renkaan profiilisuhde (korkeus 55 % poikkileikkausleveydestä)
- R = renkaan rakenne eli vyörengas (radial)
- 16 = vanteen koko, halkaisija tuumissa
- 91= renkaan kuormitusluokka
- W = renkaan nopeusluokka eli maksiminopeus (W = alle 270 km/h)
Käytä ainoastaan rengaskokoja, jotka on hyväksytty autoosi. Alkuperäiskoot löytyvät rekisteriotteesta. Usein rekisteriotteeseen on lueteltu myös autonvalmistajan hyväksymiä vaihtoehtoisia rengaskokoja. Rengaskokoa voi muuttaa isommaksi tiettyjen asetusten mukaisesti. Lisätietoja saat helpoiten asiantuntijalta rengasliikkeestä tai autosi merkkiliikkeestä.
Vinkki!
- Käytä ainoastaan yhden valmistajan renkaita kerrallaan. Eri valmistajien renkaiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan, mikä saattaa vaikuttaa auton ajokäyttäytymiseen.
- Uusi renkaat vähintään akseli kerrallaan. Paremmat renkaat on turvallisuussyistä asennettava aina taka-akselille riippumatta siitä, onko auto etu- vai takavetoinen.
Lähesty kanttikiviä varoen. Vältä terävien esteiden ylitystä liian suurella nopeudella. Kovat iskut saattavat vahingoittaa rengasta varsinkin, jos ne kohdistuvat renkaan reuna-alueille, joita ei ole suunniteltu vastaanottamaan kovia rasituksia. Jos huomaat renkaasi saaneen kovan iskun, se on syytä tarkistuttaa asiantuntijalla. Vauriot eivät välttämättä näy renkaan ulkopinnalle.
Suurin osa renkaisiin tulleista vaurioista johtuu vääristä ilmanpaineista. Tarkista siis renkaidesi ilmanpaine säännöllisesti.
Oikeat painesuositukset löytyvät auton ohjekirjasta, usein myös polttoainesäiliön täyttöaukon kannesta tai etuoven karmista. Auton valmistaja antaa aina suosituksen sekä kevyelle kuormitukselle että maksimikuormitukselle.
Muista lisätä renkaisiin painetta aina kun kuormaat autoasi. Väärät ilmanpaineet vaikuttavat auton ajokäyttäytymiseen ja renkaiden ennenaikaiseen kulumiseen.
Pakkanen laskee ilmanpaineita n. 0,1 baria/-10 astetta. Talvirenkaiden paineiksi suositellaan 0,2–0,3 baria autonvalmistajien kesärenkaille tarkoitettuja paineita enemmän.
Vinkki!
- Paineet tarkistetaan kylmistä renkaista. Ajossa lämmenneiden renkaiden paineet ovat aina korkeammat.
- Älä laske renkaiden ilmanpainetta ilman pätevää syytä. Paine renkaissa ei lisäänny itsestään.
- Ilmanpainemittarit voivat olla epätarkkoja. Luota siis vain tarkistettuihin mittareihin.
- Ilmanpaineen on oltava aina sama akselin molemmissa renkaissa.
- Kun autoa kuormataan, painetta lisätään enemmän taka-akselistolle (ks. auton ohjekirja).
Kiinnitä venttiilinhattu huolella, ettei venttiiliin pääse kosteutta tai likaa.
Teetä renkaiden asennustyöt alan ammattiliikkeessä. Ammattitaitoiset asentajat tarkistavat renkaat ja vanteet ennen asennusta. Asennustyö ja tasapainotus tehdään erikoistyökaluilla ja kiinnitys autoon tarkistetaan momenttiavaimella juuri oikeaan tiukkuuteen.
Mikäli kuitenkin haluat vaihtaa renkaat itse, varmista, että renkaat ja vanteet on tarkistettu alkavien vaurioiden varalta ja tasapainotus on kunnossa. Asennustyössä on hyvä tutustua auton ohjekirjaan, tarvittaviin työkaluihin, pultteihin ja muttereihin sekä auton nostokohtiin.
Vinkkejä tee-se-itse -tekijälle!
- Etsi tasainen ja kova alusta, jossa pyörät vaihdetaan.
- Merkitse ennen vaihtoa alla olevien renkaiden paikat.
- Lukitse auto paikoilleen käsijarrulla ja vaihteella.
- Kiilaa maassa olevat pyörät siten, ettei auto pääse liikkumaan.
- Älä mene auton alle silloin, kun se on tunkin varassa.
- Irrota yksi pyörä kerrallaan.
- Puhdista vastinpinnat huolellisesti ja kiristä pultit/mutterit ristiin vähän kerrallaan. Tee loppukiristys momenttiavaimella oikeaan tiukkuuteen vasta, kun auto on laskettu alas.
- Kiinnitä pölykapselit huolellisesti. Tarkista oikea asento venttiilinreiästä.
- Muista tehdä jälkikiristys noin sadan ajokilometrin jälkeen.
Pese alta otetut pyörät miedolla pesuaineliuoksella ja tarkista niiden kunto.
Renkaan kulutuspinnan kumiseos kovettuu ajan myötä. Nopeimmin se tapahtuu, kun rengas on käytössä auton alla lämmölle ja auringon valolle altistuen.
Rengas menettää parhaat talviominaisuutensa noin viiden vuoden kuluttua siitä, kun rengas on otettu käyttöön ja se on varastoitu kausien välillä oikein – riippumatta siitä, paljonko kulutuspintaa on jäljellä. Kesärenkaissa ikääntyminen ei vaikuta renkaan ominaisuuksiin yhtä paljon kuin talvirenkaissa. Kesärenkaidenkin suorituskyky kärsii iän myötä, joten yli kahdeksan vuotta vanhojen kesärenkaiden käyttämistä ei suositella.
Vinkki!
- Euroopassa hyväksytyissä renkaissa käytetään renkaan sivuvallista löytyvää DOT-koodia, joka kertoo renkaan valmistusajankohdan. Esimerkiksi merkintä 0120 kertoo, että rengas on valmistunut viikolla 1 vuonna 2020.
Renkaat säilyvät parhaiten viileässä, pimeässä ja kuivassa tilassa. Säilytä renkaita kaukana öljyistä, polttoaineista ja liuottimista, sillä ne saattavat vahingoittaa renkaan kumiseoksia. Vanteelle asennettuja renkaita ei ole hyvä säilyttää pystyasennossa, vaan vanteista ripustettuna tai kyljellään.
Helpoimmalla pääset, kun annat ammattitaitoisen rengasliikkeen huolehtia renkaidesi kausisäilytyksestä, jolloin ne samalla pestään, tarkistetaan ja tasapainotetaan.
Vinkki!
- Kun renkaat on irrotettu autosta, ne on syytä tarkistaa alkavien vaurioiden varalta. Jos renkaat ovat esimerkiksi epätasaisesti, kyse ovi olla auton alustassa olevasta viasta. Mitä nopeammin vika havaitaan sitä edullisemmaksi korjaaminen tulee.
Jos autossasi on vararengas, milloin viimeksi tarkistit sen? Tarkista vararengas ja ilmanpaineet aina renkaanvaihdon yhteydessä. Varmista, että autossasi on sopivat pultit ja renkaanvaihtoon tarvittavat työkalut.
Continentalin testien mukaan jarrutusmatkat märällä tiellä jopa kaksinkertaistuvat, kun renkaat ovat kuluneet lakisääteiseen 1,6 mm minimiurasyvyyteen. Renkaat ovat sadesäällä varsin turvallisia noin 4 mm saakka, jonka jälkeen jarrutusmatkat kasvavat progressiivisesti urasyvyyden laskiessa. Vastaavasti talvirenkaiden sohjo- ja lumipito ovat riippuvaisia riittävästä urasyvyydestä. Tarkkaile siis renkaidesi urasyvyyksiä säännöllisesti!
Vinkki!
- Suosittelemme kesärenkaiden uusimista 4 mm urasyvyydessä. Talvirenkaissa urasyvyyden suositeltu turvallisuusraja on 5 mm.
Renkaiden kilometritulokseen vaikutat tehokkaimmin oikeilla, kuormituksen mukaisilla ilmanpaineilla ja rauhallisella ajotavalla. Yleensä vetävän akselin pyörät kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivän akselin.
Tasapainota renkaidesi kulumista vaihtamalla pyörien paikkaa noin 10 000 km välein edestä taakse pyörimissuuntaa vaihtamatta. Muistathan kuitenkin, että jos toinen pari renkaista on selvästi toista kuluneempi, paremmat renkaat on aina asennettava turvallisuussyistä taka-akselille.
Tarkkaile renkaidesi kulumismuotoa. Useimmiten epätasainen kuluminen johtuu auton alustassa olevista vioista kuten akselistojen suuntauksesta tai kuluneista iskunvaimentimista.
Vinkki!
- Tasapainota renkaat aina tarvittaessa. Epätasapainossa olevat pyörät kuluttavat renkaita, iskunvaimentimia ja alustaosia.
Älä ylikuormita renkaitasi. Renkaan kyljestä löytyvä Load Index -luku kertoo renkaan maksimikuormituksen normipaineella (ks. autosi ohjekirja). Renkaan maksimikantavuus x 2 = auton akselille kuormattava maksimipaino. Itse rengas ei kuitenkaan kanna kuormaa, vaan renkaan sisällä oleva ilmanpaine.
Vinkki!
- Tarkista autosi ohjekirjasta oikea ilmanpaine auton kuormituksen mukaiseksi. Liian alhainen ilmanpaine kuluttaa renkaita, heikentää ajokäyttäytymistä ja lisää polttoaineenkulutusta.
Renkaat tarvitsevat ajoittaista puhdistusta, koska lika voi vahingoittaa renkaita varastoinnin aikana. Erityisen tärkeää puhdistus on silloin, kun renkaita varastoidaan talven tai kesän jälkeen.
Älä käytä puhdistusaineita, jotka sisältävät liuottimia tai öljyjä, sillä ne saattavat vahingoittaa kumiseosta. Jos käytät pudistukseen painepesuria, pidä suutin vähintään 20 cm:n etäisyydellä renkaasta. Älä kuitenkaan koskaan käytä pyörivää suutinta puhdistukseen.
Vinkki!
- Paras aine renkaiden puhdistukseen on mieto saippualiuos ja puhdas vesi.
Vetävillä pyörillä renkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivällä akselilla. Tämä on yleistä varsinkin etuvetoisissa autoissa. Turvallisuuden kannalta on parasta, että kaikki renkaat olisivat mahdollisimman tasaisesti kuluneita, jolloin saavutetaan tasapainoisimmat pito-ominaisuudet.
Paras kilometritulos renkaille saavutetaan siten, että niitä vaihdetaan akselilta toiselle, pyörimissuuntaa vaihtamatta noin 10 000 kilometrin välein. Jos uusitaan vain kaksi rengasta, paremmat renkaat on asennettava aina taka-akselille.